Vedtekter
MARINT KOMPETANSESENTER
Sist endret 18.09.2024 av årsmøtet.
§ 1. Definisjon og formål
Kontorets navn er Marint Kompetansesenter (MKS). Forretningsadresse og hovedkontor er i Ålesund og det er avdelingskontor i Kristiansund N.
MKS er bedrifter og rederier i- eller i nær tilknytning til marine næringer sitt samarbeidsorgan for opplæring og kompetanseheving innen godkjente fagområder. Kontoret skal være en samlende og koordinerende institusjon for kompetansehevende tiltak i medlemsbedriftene.
MKS sin primære virksomhet er å gjennomføre og koordinere fagopplæring i arbeidslivet i samsvar med Opplæringslova, Kvalifikasjonsforskriften og i samarbeid med Møre og Romsdal fylkeskommune, skoleverket, lærlingene og medlemsbedriftene. MKS skal også ta initiativ til og organisere annen faglig relevant opplæring for skolering og utvikling av voksen arbeidskraft.
MKS er organisert som en ikke økonomisk forening. Foreningen har ikke ervervsmessige formål eller formål om overskudd.
§ 2. Medlemskap
Bedrifter og rederier i eller med nær relasjon til marine næringer kan bli medlem. Alle kan bli medlemsbedrift, men for å bli lærebedrift og ta inn lærlinger må man godkjennes av Kompetanse og næringsavdelingen i Møre og Romsdal Fylke. Det skal signeres en samarbeidsavtale mellom hver enkelt lærebedrift og MKS som samarbeidsorgan, som beskriver ansvarsfordelingen mellom partene. Det kan gjennom Marint Kompetansesenter avtales delt opplæringsansvar med andre bedrifter/rederier, i henhold til inngått kontrakt mellom partene.
Medlemskap i kontoret er gjeldende når den fastsatte kontingenten er betalt. Bedrifter utenfor fylket kan få medlemskap i kontoret, men dette skal først legges fram og godkjennes av styret.
Medlemskontingent fastsettes hvert år av årsmøtet.
Utmelding av kontoret skal være skriftlig, og levert kontoret minst 1 måned før opphørsdato som er
31.12. hvert år.
§ 3. Virke og ansvarsfordeling
Marint Kompetansesenter skal være marine næringers samarbeidspartner og tjenestetilbyder innenfor rekruttering og kompetansebygging. Kontoret skal arbeide kontinuerlig for å fremme marine næringer i Møre og Romsdal og kontoret skal bidra til at den største «marine klyngen» i Norge blir ledende på fagopplæring og annen kompetanse. Gjennom å være «tett» på og i løpende dialog med enkeltbedrifter og bransjedeler skal kontoret følge med på utvikling og kompetansebehov.
Marint Kompetansesenter skal til hver tid organiseres slik det er mest hensiktsmessig for å ivareta våre eierbedrifters behov for rekruttering og kompetanse.
Ansvarsfordeling mellom lærebedriften og samarbeidsorganet er nærmere definert i en egen avtale, og denne regulerer detaljene i ansvarsdelingen.
MKS skal, etter retningslinjer fra Møre og Romsdal Fylkeskommune, tegne kontrakt med lærlinger og plassere vedkommende i en eller flere lærebedrifter. Det er samarbeidsorganets ansvar å påse at læreplanen i faget blir dekket i læretiden, skaffe tilveie undervisningsmateriell og å veilede lærebedriftene om best mulig framdrift og opplegg for gjennomføringen, i henhold til kontrakt mellom partene.
MKS har ansvar for kontakten med Møre og Romsdal fylkeskommune og skoleverket, og for at alle forhold ivaretas korrekt omkring oppmelding til- og gjennomføring av fagprøve, endring i opplæringsplaner, heving av lærekontrakt eller andre omstendigheter som får betydning for lærlingen eller den enkelte bedrift.
Medlemsbedriften har det fulle ansvar i alle arbeidsgiverspørsmål for lærlingen den tid han er plassert i vedkommende bedrift. Medlemsbedriften har også ansvaret for at arbeidet inneholder opplæringselementer i henhold til læreplanen for faget. MKS og bedriften skal, i forbindelse med den enkelte lærling, inngå avtale som viser hvordan lære-elementene dekkes.
Medlemsbedriftene har solidarisk ansvar for at lærlingene får kontraktsfestet opplæring. Dette ansvaret faller ikke bort ved utmelding, så langt det gjelder kontrakter som pr. utmeldingsdato er inngått.
Medlemsbedriftene plikter å tilpasse sin rekrutteringspolitikk slik at den fremmer lærlingopptaket. Det vises til Samarbeidsavtale inngått mellom alle lærebedrifter og MKS som samarbeidsorgan for oversikt over fordeling av ansvar mellom partene.
§ 4. Økonomi
Marint Kompetansesenter finansieres gjennom en årlig medlemskontingent, en andel av lærlingtilskudd, gjennom inntekter fra kurs, prosjekter eller annet. Aktiviteter som går «utover» fylkesgrensene, for eksempel som er landsdekkende skal være selvfinansierende.
Lærlingtilskudd utbetales etterskuddsvis to ganger i året til de av bedriftene som har hatt lærlinger i perioden. Tilskuddene utbetales direkte fra Utdanningsavdelinga i MR til Marint
Kompetansesenter. Det er to telledatoer for lærlingtilskudd, 30.06 og 31.12. Årsmøtet avgjør delingsforholdet.
Årsmøtet avgjør/bestemmer bruk av overskudd eller dekning av underskudd.
Ved oppløsning av Marint Kompetansesenter, skal eiendelene overføres til et fond som ungdom/elever i marin utdanning i Møre og Romsdal kan søke tilskudd fra. Spesifikasjoner rundt fondet fastsettes ved oppløsning. Ved en sammenslåing med andre aktører/opplæringskontor bestemmer årsmøtet hvordan oppsparte midler/egenkapital skal disponeres.
§ 5. Årsmøtet
Årsmøtet er Marint Kompetansesenter sin øverste myndighet. Ordinært årsmøte holdes innen utgangen av mars hvert år. Hver medlemsbedrift har rett til å møte med to representanter, men har kun en stemme. Kun medlemmer som har betalt kontingent har stemmerett. En representant fra Utdanningsavdelinga i Møre og Romsdal skal innkalles til møte, med status som observatør.
Årsmøtet skal innkalles minst 14 dager i forveien, av styret sin leder. Innkallingen skal være skriftelig og informere om de saker som skal behandles. Årsmelding, regnskap og revisjonsberetning skal være vedlagt den skriftelige innkallingen. Årsmøtet avgjør saker med alminnelig stemmeflertall, med unntak av vedtektsendringer og oppløsning. Frist for innsendelse av saker til årsmøtet, fra kontorets medlemmer, er 1 måned.
Årsmøtet skal behandle og avgjøre følgende saker:
1. Konstituering
2. Godkjenning av årsmelding
3. Regnskap og balanse. Disponering av overskudd/dekking av underskudd
4. Valg av revisor og fastsetting av revisorhonorar
5. Valg av styremedlemmer med varamedlemmer
6. Valg av styrets leder
7. Valg av valgkomitè
8. Fastsetting av årlig medlemskontingent/serviceavgift
9. Fastsetting av fordeling av lærlingtilskudd (bedrift : kontor)
10. Fastsetting av styrets honorar
11. Budsjett
12. Ta stilling til andre saker i innkallingen.
Det skal føres protokoll for årsmøtet. Protokollen undertegnes av 2 representanter valgt av årsmøtet.
Ekstraordinært årsmøte kan holdes når styret finn det nødvendig eller når minst 1/3 av medlemsbedriftene i kontoret krever det.
§ 6. Styret
Marint Kompetansesenter ledes av et styre med 5 medlemmer. Styret skal bestå av minst én representant for arbeidsgiveren, minst én representant for arbeidstakerne og minst én representant for elever, lærlinger, praksisbrevkandidater eller lærekandidater. Det er 1 vararepresentant i tillegg. Det er et ønske om styret har bredest mulig representasjon av medlemsbedriftene. Det skal etterstrebes en balansert fordeling av kjønnene i styret.
Styremedlemmer med vara, blir valgt for 2 år. Ved førstegangsvalg velges 2 av medlemmene for 1 år. Ved senere årsmøter skal minst 2, men høyst 3 av styret sine medlemmer stå på valg. Årsmøtet velger leder for 1 år i gangen, og leder velges blant styrets medlemmer.
Styret er ansvarlig for driften etter de retningslinjer som årsmøtet drar opp. Styret ansetter daglig leder og som igjen ansetter annet personell i kontoret. Styret skal godkjenne arbeidsplaner og prioriteringer i kontoret og samtidig støtte opp om, og inspirere kontorets medarbeidere. Styret har ansvar for å legge fram årsmelding, regnskap og budsjett for årsmøtet.
Styret er vedtaksfør når minst 3 medlemmer er til stede. Styret sin leder har dobbel stemme ved stemmelikhet. Det skal føres protokoll ved hvert styremøte.
Det skal avholdes minst 3 styremøter hvert år og ellers når styret eller daglig leder finner dette nødvendig.
§ 7. Administrasjon
Marint Kompetansesenter ledes av daglig leder som er ansvarlig for utvikling av kontoret, og den daglige driften ovenfor styret. Daglig leder kan alltid representere kontoret utad i anliggender som faller innenfor stillingens myndighet.
Avdelingsleder(e) har ansvaret for at sine avdelinger fungerer på en god måte, og skal melde fra til daglig leder om det er saker som er til hinder for dette.
Styret utarbeider instruks for daglig leder. Instruks for andre ansatte utarbeides av daglig leder.
Styret har arbeidsgiveransvar for kontorets ansatte.
§ 8. Endringer av vedtekter og oppløsning av kontoret
Endringer av vedtekter skal godkjennes av årsmøtet. Vedtektene kan endres når minst 2/3 av fremmøtte medlemmer ønsker dette.
Oppløsning av Marint Kompetansesenter kan bare skje ved årsmøte, og krever 2/3- flertall fra oppmøtte medlemmer. Ved oppløsning av kontoret står hver enkelt medlemsbedrift ansvarlig for å fullføre opplæring av lærling som har startet læreforholdet.